کتاب «حقیقت و مرد دانا»، با ترجمهی سیدقادر هدایتی منتشر شد
“حهقیقهت و پیاوی زانا” ترجمه کُردی کتاب “حقیقت و مرد دانا” اثر بهرام بیضایی، به عنوان جدیدترین اثر نویسنده و رماننویس نامی کُرد سیدقادر هدایتی از سوی انتشارات خانی منتشر و روانه بازار کتاب شد.
کتاب حقیقت و مرد دانا، داستان پسرکی روستایی است که به قصد یافتن حقیقت از خانه بیرون میآید. پسرکِ این داستان فردای یک جشن عروسی، به تقلید از بازی مطربان، میخواهد با دوستانش نمایشی اجرا کند اما طرح یک پرسش در این باره که آیا بازی حقیقی است یا نه سرآغازی میشود برای یک سفر بیپایان. سفری در جست وجوی حقیقت. پسرک که پاسخی از پدر و آموزگار نمیگیرد برای یافتن مرد دانا ـ کسی که حقیقت را به او بنمایاند ـ قدم به سرزمینهای تازهای میگذارد.
در هر سرزمینی و در ارتباط با مردمان آن چیزی جدید میآموزد و گوشهای از حقیقت بر او نمایان میشود. سالها میگذرد و پسرک ـ که دیگر کاملمردی شده است ـ قصد بازگشت به خانه میکند ولی در خانه کسی پذیرای او نیست. پس به صحرا برمیگردد، از راهزنی کتابی و قلمی میخرد، در بالای تپهای خانه میسازد و روزگار میگذراند.
… روزی پسرکی نزد او میآید و سراغ حقیقت را میگیرد. او که اکنون پیر شده است پسرک را به تماشای نمایش بزرگ جهان فرا میخواند و میگوید کسی هست که از او بسیار داناتر است و پس از این میآید.
حقیقت و مرد دانا روایت رنج بی پایان و تنهایی انسانی است که لحظهای آرام و قرار ندارد و در جستوجوی معنای زندگی و یافتن حقیقت، زندگی راحت و بیدردسر خود را رها میکند و در راهی سخت و دشوار قدم میگذارد. راهی که پایانی برای آن نیست.
شخصیت اصلی داستان بدون نام است. پسرک با گذر از هر روایت، بزرگ و بزرگتر میشود؛ برخورد با رخدادهای زندگی او را متحول میکند و سرانجام خود، به مرد دانای قصه تبدیل میشود.
حقیقت و مرد دانا کتابی است در ستایش روح پرسشگری و نکوهش سکون و ایستایی. کتابی که با دیدهی احترام به جهان هستی مینگرد و به پاکی روح طبیعت باور دارد. توصیفهای کتاب به شدت تصویری است، متن همچون یک نمایشنامه صحنه به صحنه و با توصیف فضای جدید پیش میرود. تصویرهای کتاب به خوبی، متن را همراهی و زیبایی اثر را دو چندان میکند.
موضوع کتاب، از ابتدای شکلگیری تمدن بشری، دغدغهی همیشگی انسان بوده است و با این که ناشر، مخاطب کتاب را گروه د ـ گروه سنی دوازده سال به بالا ـ معرفی میکند ولی حقیقت و مرد دانا برای مخاطب بزرگسال نیز جذاب است و گفتنی بسیار دارد.
کتاب حقیقت و مرد دانا نخستین بار در سال ۱۳۵۱ منتشر و در سال ۱۳۵۵ تجدید چاپ شد. این کتاب در سال ۱۳۵۲ برگزیدهی شورای کتاب کودک شد.
درباره نویسنده، مترجم و تصویرگر کتاب «حقیقت و مرد دانا»
بهرام بیضایی
بهرام بیضایی نمایشنامهنویس، فیلمساز و پژوهشگر ایرانی است. او در دی ۱۳۱۷ در تهران به دنیا آمد. بیضایی از فیلمسازانِ صاحبسبک و نویسندگان مطرح ادبیات فارسی بهشمار میرود. داستان حقیقت و مرد دانا تنها کتابی است که او برای نوجوانان نوشته است. بهرام بیضایی در سال ۱۳۸۹ به آمریکا مهاجرت کرد. (۱)
سید قادر هدایتی
سید قادر هدایتی زاده ۱۳۵۵ بوکان از رمان نویسان نوگرای کرد است. وی به همراه تنی چند از دیگر نویسندگان کردستان ایران به نسل دوم داستان نویسان کرد تعلق دارد که رمان این خطه را از واقعیت گرایی و دغدغههای زبانی ای که نسل اول (نویسندگان آثار قبل از دهه هفتاد) بیشتر به آن پرداختهاند، به سمت آثاری متفاوت و آوانگارد سوق دادند. (۲) فهرست مهمترین آثار او به شرح زیر است:
صدای نقطه
گردنبند عزازیل
ماغ گاو
گور شهر
دگردیسهای نثر کوردی
مرتضی ممیز
مرتضی ممیز زادهی ۱۳۱۵ که به پدر هنر گرافیک معاصر ایران شهرت دارد در سن ۶۹ سالگی درگذشت. از او آثار ماندگاری در زمینهی طراحی پوستر، نشان، تصویرسازی، صفحهآرایی و طراحی جلد کتاب به جا مانده است.
_______________________
منابع:
(۱) وبسایت کتابک، تحلیل کننده ویکتوریا فاتحی
(۲) با شهرزاد در شبهای کردستان (آنتولوژی داستان کوتاه کردستان ایران از آغاز تا امروز)، رضا کریم مجاور، ص ۲۰ و ۲۱، کتاب کوله پشتی، تهران ۱۳۹۶.
بە کانال “خانهٔ کتاب كُردی” بپیوندید:
هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.