نگاهی بە کتاب اهل حق کردستان اثر ایوانف
کتاب اهل حق کردستان اثر اصلی و ماحصل دانسته های ایوانف در زمینه اهل حق است. او با تکیه بر بخش فارسی مجموعه متون و نسخه های خطی ای که در مورد اهل حق در دست داشت، دست به نگارش این کتاب زد و در فصل ها و بخش های گوناگون آن به شکلی حرفه ای و روشمند مباحث حوزه اهل حق را از نقطه نظر دانسته های خود مورد بررسی قرار داد. شاید بتوان این کتاب را قوی ترین کاری دانست که در حوزه مطالعات اهل حق صورت گرفته است، چرا که ایوانف در این اثر با ارایه اسناد و بهره گیری از روش های مطالعه تطبیقی ادیان به طرح مباحث نظری و مناسکی مانند بررسی های جغرافیای تاریخی، الهیات، جهان شناسی، مناسك و… «آیین یاری» پرداخته است.
کتاب در پنج فصل تحتعناوین «مقدمه»، «عقاید»، «عبادت»، «محتوای متون» و «انتقادات، غلطگیری و اصلاحات متون» مکتوب شده است. «فرقه»، «سکونتگاه، تاریخ و گاهشماری»، «آثار مهرپرستی باستانی»، «تاثیرات مسیحی»، «دراویش»، «تشرف»، «آیینهای مختلف دینی»، «تذکره اعلی»، «گزیدههایی از رسالههای درویشان» و «اشعار ترکی و ترجمه و. مینورسکی» از جمله مباحث مطرح شده آن محسوب میشوند.
کتاب «اهل حق کردستان» در سال۱۹۵۳ م. در انتشارات بریل شهر لیدن هلند نشر یافت.
کتاب «اهل حق کردستان» با زیرعنوان متون اهل حق به تصحیح و تحلیل ولادیمیر الکسویچ ایوانف برگردان فارسی س.کسری حیدری با قیمت ۴۵۰ هزار تومان در نشر حکمت کلمه منتشر شده است.