خانه / اخبار و رویدادها / کتاب گران نیست، مردم حاضر نیستند برای کتاب خرج کنند

کتاب گران نیست، مردم حاضر نیستند برای کتاب خرج کنند

کتاب گران نیست، مردم حاضر نیستند برای کتاب خرج کنند

مدیر انتشارات خرسندی درباره چرایی افزایش تمایل به کپی‌برداری از روی کتاب در دانشگاه‌ها به خبرنگار ایرنا گفت: باید این نکته را مد نظر داشته باشیم افزایش قیمت دلار موجب افزایش قیمت کاغذ و در نتیجه افزایش قیمت کتاب می‌شود. همچنین قیمت هر برگ کپی در این روزها (آذر۱۴۰۱) حدود سه هزار تا سه هزار و ۵۰۰ تومان است در نتیجه می‌توان افزایش قیمت کتاب را ساده‌تر قبول کرد. به همین دلیل گاهی دانشجویان بیشتر دنبال کپی کردن کتاب هستند تا خرید آن.

هادی طالع‌خرسند با بیان اینکه کپی یک کتاب ۲۰۰ صفحه‌ای ممکن است از قیمت کتاب گران‌تر باشد، ادامه داد: این در حالی است که کپی‌بردار نیاز به پرداخت حق التالیف، هزینه چاپ و صحافی ندارد. اما آیا کتاب در ایران به معنی واقعی گران است؟ با توجه به هزینه‌هایی که دانشجویان و مردم صرف می‌کنند چند درصد بودجه ماهانه یک دانشجو صرف خرید کتاب می‌شود؟ اگر اینها را بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که کتاب گران نیست، همچنین مردم حاضر نیستند برای آن زیاد خرج کنند.

او با تاکید بر اینکه باید به بعُد فرهنگی این مساله توجه داشت، توضیح داد: اگر ناشر و نویسنده از روی حاصل زحمات دیگران کپی‌برداری کنند، ممکن است فردا روزی این اتفاق برای آن‌ها هم بیفتد. احترام به حقوق دیگران را باید از دوران مدرسه به دانش‌آموزان بیاموزند. اگر این فرهنگسازی انجام شود، کودکان یاد می‌گیرند که در آینده باید به حقوق دیگران احترام بگذارند؛ تا برای مثال موسیقی یک خواننده را دانلود غیرقانونی نکنند. زیرا دانلود غیرقانونی روی فعالیت تهیه کننده، موسیقیدان و… تاثیر مخرب دارد و حقوق آن‌ها را نقض می‌کند.

جامعه‌ای که کتاب می‌خواند آرامش و امنیت دارد

طالع‌خرسند با تاکید بر اینکه مسئولان، فعالان فرهنگی و ناشران در ضرورت حفظ حقوق یکدیگر کم‌کاری کردند، بیان کرد: ناشران، نویسندگان و اساتید دانشگاه‌ها از آسیب‌های رعایت نکردن حقوق افراد در جامعه آگاه هستند. آنها می‌دانند جامعه‌ای که کتاب می‌خواند آرامش و امنیت دارد، در آن جامعه افراد به حقوق دیگران احترام می‌گذارند و برای رشد و تکاپوی خود و جامعه قدم بر می‌دارند. اینها نکاتی است که باید در اسناد بالادستی مد نظر قرار گیرد. باید برنامه بلندمدت مقام مسئولی که در این حوزه بکار گرفته می‌شود، مطالبه و بر فعالیت‌هایش نظارت شود.

او افزود: هر مقام مسئولی که در عرصه فرهنگ پا می‌گذارد باید برنامه‌ دراز مدت داشته باشد. باید بررسی شود کشورهایی که در حوزه فرهنگ هزینه کردند چه اقداماتی انجام داده‌اند. باید دید که از کجا شروع کردند و به کجا رسیدند و تا جامعه‌ای داشته باشند که وقت صرف کتاب خواندن بکنند و امنیت و آرامش داشته‌باشند.

مدیر انتشارات خرسندی با اشاره به مسائلی که همراه افزایش قیمت کاغذ و مطرح است، توضیح داد: مسائل فرهنگی مهم‌ترین بخش رفتار انسان‌ها را تشکیل می‌دهد. وقتی در دانشگاه در جایگاه استاد، کتابی را به عنوان مرجع معرفی کردم، جلسه بعد دانشجویان گفتند که کتاب در بازار نیست. به آن‌ها سایت انتشارات را معرفی کردم که در آن می‌توانند کتاب را با تخفیف خریداری کنند. اما می‌دانستم دانشجویی که این مساله را مطرح می‌کند چه دغدغه‌ای دارد؟ آن‌ها دوست دارند که جزوه داشته‌باشند و حجم مطالب کمتری مطالعه نماید.

کسی حاضر نیست برای کتاب هزینه کند

طالع‌خرسند با تاکید بر اینکه دانشجویان حاضر نیستند برای خرید کتاب هزینه کنند، افزود: یک دانشجو در ماه‌ هزینه‌های مختلفی می‌کند، اما حاضر نیست برای کتاب هزینه کند این مساله برای مسئولان جای تامل دارد! دولتمردان و اعضای جامعه فرهنگی در این حوزه کم کاری کرده‌اند.

او با تاکید بر اینکه برای توقف چرخه نادیده گرفتن حقوق دیگران باید فرهنگ‌سازی شود، ادامه داد: نمی‌توان همه زمینه‌های امکان خلاف کردن و سرقت ادبی را ازبین برد. مردم باید آنقدر آگاه باشند که نیازی به تخطی کردن وجود نداشته باشند. همچنین ضمانت اجرایی موثری باید درنظر گرفته شود.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

دیوانی مەولود ئۆغۆز (لیریکا بەربانگ) بڵاوکرایەوە

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *