حداقل ۴۰ میلیارد تومان خرید کتاب به سمت کتابفروشیها میرود
علی رمضانی (مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران) با اشاره به نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان یک رویداد عمومی اظهار کرد: تلاش شد تا سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران نیز مردمی و عمومی شود. بدین معنا که به دغدغه عموم مردم، مسئولان کشور و فضای رسانهای کشور تبدیل شود. از این رو شعاری که از جمع بزرگ ایرانیان کتابخوان حکایت دارد با عنوان «ما همانیم که میخوانیم» برای این رویداد انتخاب شد.
به گزارش ستاد خبری سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نشست خبری سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران (دوشنبه شانزدهم آبان ماه ۱۴۰۱) با حضور علی رمضانی (مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران) و اصحاب رسانه برگزار شد.
علی رمضانی در ابتدای این نشست بر روح پرفتوح بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره)، سید شهیدان شهید اهل قلم مرتضی آوینی، شهید کتابفروش شهید محسن حججی و شهدای امنیت به ویژه شهید آرمان علیوردی درود فرستاد و گفت: هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران که به برکت نام علامه طباطبایی مفسر و متفکر بزرگ قرن پیش نامگذاری شده از موالید توجه انقلاب اسلامی به حوزه کتاب، کتابخوانی و نشر است.
وی در ادامه ضمن تشکر از تلاش اصحاب رسانه و با بیان این که اگر اتفاقی در حوزه کتاب رخ دهد حتما از مسیر کمک اهالی رسانه صورت خواهد گرفت، عنوان کرد: خدا را شاکریم که در حد فاصل بیستونهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران تا دوره سیام این رویداد، بیش از ۱۱۶ میلیون نسخه کتاب در کشور منتشر شده است و بر اساس آمار ثبتی خانه کتاب و ادبیات ایران حجم ریالی این تعداد نسخه با بیش از ۷هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بزرگی حجم اقتصادی این صنعت را نشان میدهد. امیدواریم توجه عموم به حوزه کتاب اتفاقی را رقم بزند تا مشکلات این حوزه نیز برطرف شود و این صنعت پرافتخار که صنعت اول فرهنگی کشور از جنبههای مختلف حجم تولید، حجم اقتصادی، تعداد فعالان و میزان اثرگذاری زیربنایی به شمار میرود را در جایگاه واقعی خود ببینیم.
سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران رویدادی مردمی و عمومی
او با اشاره به نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان یک رویداد عمومی اظهار کرد: تلاش شد تا سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران نیز مردمی و عمومی شود. بدین معنا که به دغدغه عموم مردم، مسئولان و فضای رسانهای کشور تبدیل شود. از این رو شعاری که از جمع بزرگ ایرانیان کتابخوان حکایت دارد با عنوان «ما همانیم که میخوانیم» برای این رویداد انتخاب شد و پوستری طراحی شد که تمام اقشار مختلف مردم کتابخوان ایران را در برمیگیرد.
دبیر سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در ادامه افزود: در خصوص عمومیسازی هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران فعالیتهای مختلفی صورت گرفته است که از جمله آن میتوان به طرح اکران شهری کتابهای نویسندگان متفاوت، برخی کتابهای معارف و آثاری که در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جایزه ادبی جلال آل احمد و جشنواره شعر فجر حضور داشتند، اشاره کرد. در واقع نوعی «کتاب باران کردن شهر» و «به شهر آوردن کتاب» صورت خواهد گرفت که این رخداد از دو روز گذشته آغاز شده است.
تلاش برای ترمیم تصویر مخدوش از صنعت نشر در هفته کتاب
رمضانی با اشاره به این که ستاد سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از شهریور ماه امسال آغاز به کار کرد، گفت: مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل مجامع تشکلها و فعالیت های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل دفتر هماهنگی امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون توسعه کتابخوانی و کتابخانههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مدیرعامل انجمن کتابفروشان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی(خوشه)، مدیرکل فرهنگی، هنری، اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش، معاون کتابخانهها، موزه و اسناد مجلس شورای اسلامی، معاون سازمان زیباسازی شهرداری تهران، رئیس انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، معاون ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور، مدیرعامل بنیاد کتاب سازمان تبلیغات اسلامی، مدیرکل روابط عمومی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی و رئیس اسناد و کتابخانههای آستان قدس رضوی اعضای شورای برنامهریزی این دوره از هفته کتاب را تشکیل میدهند.
وی افزود: در نخستین جلسه شورای برنامهریزی هفته کتاب سیام در خصوص شعار، رویکردها و نکاتی که نباید در هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران تکرار شود گفتوگو شد و بنا شد با مردم با تکرار جمله «کتاب بخوانیم، کتاب خوب است» سخن نگوییم بلکه دستگاههای مختلف با شناسایی اقتضائات مخاطبان خود و مخاطبان عمومی، معرفی و معارفه کتاب را در دستورکار قرار دهند. همچنین تصمیم گرفته شد از کارهای کلیشهای مگر کارهای خوبی که تکرار آنها مفید است پرهیز شود. تعامل با رسانهها و تلاش برای ورود سوالات جدید در حوزه کتاب و کتابخوانی از دیگر مواردی بود که بر آن تاکید شد. همچنین قرار شد در هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با کمک اصحاب رسانه تلاش شود تصویر بعضاً مخدوشی که از صنعت نشر منعکس شده ترمیم شود و از رهگذر این ترمیم و واقعی¬سازی تصویر، عموم اقشار مردم دستاویزی برای پیوند خوردن به این صنعت پرافتخار بیابند.
همکاری ۶۰ نهاد در سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی
او با بیان این که در سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران فعالیتهایی در سه دسته پویشها و مسابقات، نشستها و معرفیها و تجلیل و تکریم از اصحاب این صنعت در سراسر کشور طراحی شده است، تصریح کرد: ۶۰ تشکل، اتحادیه نهاد دولتی و غیر دولتی همراه با ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در ۳۱ استان و ادارات کل کتابخانههای عمومی کشور، مجموعاً بیش از ۱۰۰ مرکز برای برنامهریزی و اجرا تشکیل شده. امسال بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ستاد هفته کتاب و نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کانون فرهنگی هنری مساجد و وزارت آموزش و پرورش به عنوان چهار دستگاه مرتبط با عموم مردم همگرایی فوقالعاده صورت گرفت تا اتفاقات خوبی در فضای عمومی رقم بخورد.
دبیر سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگر سخنان خود به برخی از برنامههای هفته کتاب سیام اشاره کرد و گفت: برنامه این دوره هفته کتاب روز شنبه (بیستویکم آبان ماه ۱۴۰۱) به صورت رسمی با تجدید میثاق با آرمانهای امام راحل و شهدا در حرم امام با حضور کتابداران، اصحاب نشر، مدیران و مسئولان کشور آغاز خواهد شد. همچنین یازدهمین نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس در استان قم با حضور ۹۰ ناشر و ۶هزار عنوان کتاب از روز پنجشنبه (نوزدهم آبان ماه ۱۴۰۱) آغاز می شود و تا ۲۷ آبان ادامه خواهد داشت.
وی در ادامه مطرح کرد: همزمان با روز بیستوچهارم آبانماه که روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار نامگذاری شده است نهاد کتابخانههای عمومی کشور مراسم تجلیل از کتابداران، کتابخوانان و مجموعههای مختلفی که خدمات کتابخانهای به مردم ارائه میدهند را برگزار میکند که تجدید قوایی برای کتابداران عزیز است. همچنین در این روز شهرداری تهران در بخش کتابخانهها از کتابداران خود تجلیل به عمل خواهد آورد. در سیامین دوره هفته کتاب جمهوری ایران دیدار ناشران با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی مسئولان دیگر برنامهریزی خواهد شد تا مطالبات خود را مطرح کنند.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به اینکه مجموعا ۸۰۰ برنامه در استانهای مختلف در سه بخش اصلی طراحی و برنامه ریزی شده است، بیان کرد: نهاد کتابخانههای عمومی کشور در کنار برنامهها و پویشهای مختلف، ۱۷ کتابخانه جدید را افتتاح خواهد کرد. سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برنامههای مختلفی را برای اجرا در هفته کتاب سیام طراحی کرده است و بیستونهمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی در سازمان جهاد دانشگاهی برگزار خواهد شد. همچنین آیین پنجمین دوره «جشنواره دانایی و توانایی» توسط آموزش و پرورش و مراسم بزرگداشت چهارمین دوره انتخاب کتاب سال کشاورزی و منابع طبیعی از سوی وزارت جهاد کشاورزی برگزار خواهد شد. ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز پویش های این هفته را برگزار خواهد کرد.
وی در ادامه مطرح کرد: برگزاری دوازدهمین دوره «جشنواره کتاب یار» باتلاش سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، نمایش چهار فیلم کوتاه اقتباسی در موزه سینمای باغ فردوس به همت انجمن سینمای جوانان ایران، برگزاری نشست ورزشخوانی در سرای اهل قلم به مناسبت نزدیکی هفته کتاب با جام جهانی، اختتامیه جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، پخش دوره جدید پویانمایی «آقا و خانم کتابدار» در سیمای جمهوری اسلامی توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور، اجرای برنامههای مختلف در مناطق محروم اطراف تهران توسط ناوگان تماشاخانه سیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از دیگر برنامههایی است که در این هفته برگزار خواهند شد. سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و سازمان اسناد موزهها و اسناد آستان قدس رضوی در حوزه کتابخانهها نیز برنامههایی را اجرا خواهد کرد.
ارسال یکهزار اثر به جشنواره کتاب و رسانه
رمضانی به بیستمین دوره جشنواره کتاب و رسانه نیز اشاره کرد و افزود: نزدیک به یکهزار اثر به دوره بیستم جشنواره کتاب و رسانه ارسال شد که بیشترین تعداد آثار واصله به این جشنواره تا به امروز بوده است. جشنواره کتاب و رسانه یک جشنواره تخصصی حوزه کتاب بوده و بیستمین دوره خود را تجربه میکند، سیاست این دوره از جشنواره تحول در رویکرد و ساختار اجرایی بود؛ از این رو جایزه انتخاب مردمی، جایزه رسانه حامی کتاب، جایزه شخصیت رسانهای کتاب و جایزه ناشر برگزیده در استفاده از رسانه و همچنین بخش ایدهپردازی به این جشنواره اضافه شد. آیین اختتامیه رویداد ایدهپردازی این دوره از جشنواره کتاب و رسانه در هفته کتاب برگزار خواهد شد.
تولد تلویزیون اینترنتی کتاب
دبیر سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران ضمن اشاره به اولین تلویزیون اختصاصی حوزه کتاب که در این دوره هفته کتاب فعالیت خود را آغاز خواهد کرد، گفت: تولد تلویزیون اینترنتی کتاب همچون خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) همزمان با هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران است؛ این تلویزیون زیر مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران بوده و بر بستر تلوبیون و سایر سکوها قابل مشاهده است و تلاش میکند با استفاده از ظرفیت نشر کشور و سایر دستگاههای فعال در حوزه کتاب تصویر واقعی از صنعت نشر برای مردم ارائه کند. اکنون کتاب دارای یک اطلاعرسان تصویری شده که تلاش میکند به چرخه تولید و توزیع کمک کند. این شبکه آماده پوشش تصویری همه برنامههای حوزه کتاب در سطح کشور خواهد بود.
حداقل ۴۰ میلیارد تومان خرید کتاب به کتابفروشیها ارجاع میشود
وی تجلیل از پیشکسوتان حوزه نشر را از دیگر برنامههای سی امین دوره هفته کتاب معرفی کرد و در خصوص راه اندازی «سامانه خرید از کتابفروشی» گفت: ثبت نام در این سامانه آغاز شده و تعداد کتابفروشی ها به تدریج در حال افزایش است. نقطه کلیدی مسائل کتابفروشیها در کشور این است که نمیتوانستند ویترین خود را به سراسر کشور گسترش دهند اما با استفاده از این سامانه خواهند توانست ویترین خود را در معرض دید تمام مردم ایران قرار دهند. این سامانه از روز پنج شنبه(نوزدهم آبان ماه ۱۴۰۱) طی مراسمی آغاز به کار کرده و حداقل ۴۰ میلیارد تومان خرید را به سمت کتابفروشیهای کشور سوق میدهد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۰میلیارد تومان برای خرید اقشار مختلف ایرانیان قرار داده است و هر خریدار با ۴۰۰ هزارتومان خرید ۱۰۰ هزار تومان یارانه دریافت خواهد کرد. همچنین بخش عمده هزینههای ارسال کتاب را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی را نیز خریداران پرداخت خواهند کرد.
خرید مردم ساکن در شهرهای فاقد کتابفروشی از کتابفروشی ها
او در ادامه تصریح کرد: این سامانه پس از راه اندازی به صورت دائمی فعالیت خواهد کرد و مردم از کتابفروشان سراسر کشور خرید خواهند کرد و توزیع کتاب به صورت عادلانه رخ خواهد داد. بعد از تجربه موفق خرید مردم از نمایشگاه مجازی کتاب تهران، اینبار کتابفروشان با سامانه خرید از کتابفروشیها با چنین تجربهای روبهرو شده و میتوانند آثار خود را با سرعت و سهولت بیشتر در دسترس مردم قرار دهند. برای شهرهای فاقد کتابفروشی این مهمترین امکان دسترسی به کتاب است.
علی رمضانی در پایان سخنان خود درباره پویش های طراحی شده ویژه هفته کتاب توضیح داد و گفت: پویش معرفی کتاب با عنوان «کتاب دستت چیه؟» از همه مردم دعوت میکند تا کتابی را که میخوانند معرفی کنند. همچنین پویشهای کتابخوانی «ستارهها چیدنی نیستند» و «قهرمان من» نیز در این هفته برگزار و استمرار خواهد یافت. وی همچنین از خبرنگاران خواست با پوشش برنامه-های مفصل نهادها، تشکل¬ها و فعالان صنعت نشر در این هفته، جزئیات برنامه ها را به اطلاع مردم عزیز برسانند و بدین واسطه تقدیری هم از دستگاه های فعال شده باشد.
در پایان این نشست پوستر سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران توسط خبرنگاران حوزه کتاب رونمایی شد.