خانه / اخبار و رویدادها / نگاهی به کتاب «ناسنامهٔ کُرد» اثر مصطفی باغچقی باغکانلو

نگاهی به کتاب «ناسنامهٔ کُرد» اثر مصطفی باغچقی باغکانلو

نگاهی به کتاب «ناسنامهٔ کُرد» اثر مصطفی باغچقی باغکانلو

کتاب «ناسنامه کرد خراسان» شامل شش فصل است که معرفی شخصیهای آن بر اساس تاریخ تولد و کسوت تنظیم و در سطرهای زیر به توضیح و معرفی آن می پردازیم:

فصل اول به فلسفه و تاریخ حرکت کردها به خراسان می پردازد. این حرکت به سال ۹۱۶ قمری در عصر شاه اسماعیل صفوی اشاره می‌کند. علاوه بر آن به آن گروه از سرداران نامی و خان‌ها و امرای مهم کرمانج می‌پردازد که در عصر صفوی، قاجار، افشار و پهلوی زندگی می‌کردند.

فصل دوم معرفی و شناسایی شاعران، نویسندگان و اهل قلم خراسان است. شاعران و نویسندگانی که رسالت پیامبر گونه دارند و با قلم زرین خود به واژه‌ها جان می‌بخشند، معنا می‌آفرینند و کلام را بر اوج می‌نشانند. اگر این بزرگواران قلم به فرمایش نمی دادند. امروزه تاریخ و فرهنگ مبهمی داشتیم.

فصل سوم نیز به معرفی و شناخت هنرمندان عرصه موسیقی کرمانجی پرداخته و از هنرمندانی که بر مضراب دل‌ها می‌نوازند و روح انسان‌ها را با شادی و سرور می‌آمیزند سخن گفته است. در این فصل ضمن آنکه به آیین رقص کرمانجی (سماع) و خواننده‌های مقامی اشاره شده، هدف اصلی آن است که این هنر ارزشمند زنده بماند.

فصل چهارم پهلوانان و قهرمانان کُرد را معرفی می‌کند. این پهلوانان و جوانمردان هم با کسب مقام‌های ملی و جهانی ضمن آن که با نام ایران عزیز را در ذهن و زبان مردمان و ملت‌های دیگر زنده کرده‌اند. پرچم ایران را نیز در میدان‌های مختلف به اهتزاز در آورده‌اند. آری، رقابت، راستی و رادی در میدان‌های ورزشی از دفاع در میدان‌های جنگ و جهاد کمتر نیست.

فصل پنجم به معرفی چند تن از شهدای سرافراز خراسان پرداخته است. سرو قامتانی که برای حفظ حتی یک وجب از خاک وطن از جان خود گذشتند و در برابر تجاوز دشمن یعنی ایستادند، باشد که با زنده نگهداشتن نام و یادشان، گوشه‌ای از رشادت‌ها و دلاوری‌های این سلحشوران را پاس نهیم و گرامی بداریم.

فصل ششم مروری بر برخی از وقایع مهم تاریخی، حماسی داستان‌ها و حکایت‌های کرمانجی می‌باشد. این حکایات بر اساس رویدادهای واقعی بوده و در نگارش و روایت آن‌ها هیچ گونه دخل و تصرفی نشده است.

مولف در مقدمه کتاب آورده است : “اینجانب گردآوری این مجموعه فرهنگی، ورزشی، هنری، موسیقی و تاریخی از نام‌آوران این خطه‌ی مردخیز از ایران عزیز را از آن روی ضروری دیدم و دانستم که خود سال‌ها در محضر این بزرگواران حضور داشته‌ام و ضمن آن که از همراهی و همنشینی با ایشان بهره‌مند شده، وامدار بزرگی‌هایشان هستم. اینجانب این اثر را به همه فراز و فرودهای موجودش صمیمانه و فروتنانه به روان بلند بزرگمردان این دیار، به ویژه نامداران و قهرمانان کرد خراسان تقدیم می‌کنم. امید آن است که نام نیک و راه و روش زندگی ایشان همچنان مانا و پایدار بماند.
در پایان از خوانندگان بزرگوار خواهشمندم که نظرات ارزشمند، انتقادات و پیشنهاد‌های سازنده خود را به منظور اصلاح و تکمیل این اثر، در چاپ‌های بعدی از طریق‌ راه‌های ارتباطی زیر با بنده در میان گذارند.”

 هر نوع بازنشر این متن با ذکر منبع «سایت خانه کتاب کردی” مجاز است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

دیوانی مەولود ئۆغۆز (لیریکا بەربانگ) بڵاوکرایەوە

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *