خانه / اخبار و رویدادها / گفتگوی اختصاصی خانه کتاب کُردی با دکتر سالار عثمان

گفتگوی اختصاصی خانه کتاب کُردی با دکتر سالار عثمان

وضعیت کتاب در کردستان: به بهانه نهمین نمایشگاه کتاب کردستان

گفتگوی اختصاصی خانه کتاب کُردی با دکتر سالار عثمان

خانه کتاب کُردی: جناب آقای سالار عثمان، معاون وزیر فرهنگ و جوانان حکومت اقلیم کردستان عراق، از طرف خانه کتاب کُردی به شما و سایر همراهان خیرمقدم می گوییم و پیشاپیش از حضورتان در این گفت و گو تشکر می کنیم.

خانه کتاب کُردی: بعنوان شخصیتی دارای تجربه حضور در دوره های پیشین نمایشگاه کتاب کردستان، نظرتان در مورد نهمین نمایشگاه کتاب کردستان چیست؟

دکتر سالار عثمان: در بدایت سخن خرسندیم که در نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب کردستان حضور داریم و از استقبال گرم برگزارکنندگان در شهر سنندج سپاسگزاریم. از خانه کتاب کُردی، برای این مصاحبه تشکر می کنم. براساس مشاهدات و میزان استقبال مردم، نمایشگاه خوبی را شاهد هستیم، آثار و عناوین متعددی در نمایشگاه عرضه شده و نکته حائز اهیمت اینکه ۲۷ مرکز چاپ و انتشارات کُردی در نمایشگاه حضور پیدا کرده اند. ما به عنوان وزارت فرهنگ و جوانان اقلیم کردستان عراق تلاش داریم تا در راستای افزایش دامنه این تبادلات و روابط فرهنگی میان اقلیم کردستان عراق و کردستان ایران قدم برداریم.

خانه کتاب کُردی: یکی از مشخصه های بارز این نمایشگاه، مشارکت چشمگیر مراکز و چاپ و پخش کتاب اقلیم کردستان عراق است، در نمایشگاه چه تعداد مراکز چاپ و انتشارت متعلق به اقلیم کردستان مشارکت دارند و سازوکار شرکت آنها به چه طریق بوده است؟ و برای اینکه اهل کتاب در کردستان ایران بتوانند آسانتر به کتابها و آثار منتشره در اقلیم کردستان دسترسی پیدا کند، چه گامهایی باید برداشته شود؟

دکتر سالار عثمان: درباره سازوکار شرکت در نمایشگاه، از طرف مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان از ما دعوت به عمل آمده است، در ادامه ما نیز از طریق مدیریت رسانه، چاپ و انتشارات استان های اربیل، سلیمانیه، دهوک و حلبچه مجموعه متنوعی از کتاب منتشرشده را گردآوری نمودیم و به منظور آشنایی بیشتر اهل کتاب و خوانندگان کُرد در کُردستان ایران با آثار متعدد فلسفی، فکری، ادبی، هنری و …، آثار را در نمایشگاه عرضه کردیم، تا بدین وسیله رابطه فرهنگی هرچه محکمتری بنا نهیم. ما به نمایندگی از وزارت فرهنگ و جوانان اقلیم کُردستان حضور یافته ایم و همراه با ما، مجموعه ای متنوع از مراکز چاپ و انتشارات اقلیم کُردستان نیز در نمایشگاه حضور دارند، که هر کدام از جایگاه و اهمیت خاصی برخوردارند. ما پیوسته تلاش داریم تا دامنه تعاملات و تفاهمات فرهنگی با استان کُردستان را بیشتر کنیم، زیرا معتقدیم توسعه این روابط میتواند نقشی مثبت در تمامی زمینه های دیگر داشته باشد، حتی در بعد وسیع تر میان اقلیم کردستان و کشور ایران.

خانه کتاب کُردی: در سالهای اخیر دنیای کتاب کُردی و عرصه چاپ و نشر در اقلیم کردستان عراق و کردستان ایران رشد قابل توجهی داشته است، اما هنوز از گونه ای نابسامانی و از هم گسیختگی در زمینه ترجمه، چاپ و نشر رنج می برد، جهت حل این مشکلات و ناهماهنگی ها چه راهکاری باید در پیش گرفته شود؟

دکتر سالار عثمان: وضعیت و مسائل کتاب در هر بخش از کردستان، براساس واقعیت های سیاسی و جغرافیایی حاکم بر آن اقلیم، با سایر بخش ها متفاوت است و نیازمند تحلیل و ارزیابی جداگانه می باشد. در مورد اقلیم کردستان نوعی بی برنامگی در زمینه کتاب وجود دارد، بطور مثال باید مرکزی برای تحقیق درباره ضرورت های حوزه کتاب وجود می داشت تا به مواردی از قبیل: مطالبات اهل کتاب و مطالعه،  هماهنگ تر کردن عرصه ترجمه، چاپ، نشر و… رسیدگی کند. به طور کلی عرصه کتاب در اقلیم کردستان رشد داشته است اما سازماندهی نشده و بی برنامه است. این مسائل با ابعاد متفاوت تری در کُردستان ایران نیز وجود دارند و ضروری است همگی تلاش کنیم تا عرصه کتاب را سامان مندتر کنیم و با راهنمایی و هدایت اهل کتاب و مطالعه، اجتماعی پویا و آشنا به کتاب داشته باشیم. هر چند متاسفانه براساس آمارها، سرانه مطالعه در اقلیم کردستان، عراق، ایران، و کردستان ایران با استانداردهای جهانی بسیار فاصله دارد و نیازمند توجه جدی است.

دکتر سالار عثمان: خانه کتاب کُردی، پنجره روشنی است رو به کتاب و آشنایی با کتاب کُردی، و این خانه بایستی خانه همه ما باشد، به ویژه اهل قلم و کتاب.

خانه کتاب کُردی: جهت توسعه روابط فرهنگی، به ویژه در زمینه کتاب، میان اقلیم کردستان و ایران و کردستان ایران، چه برنامه و راهبردی دارید و از طرف ایران هیچ پیشنهاد یا برنامه ای در این مورد دریافت کرده اید؟

دکتر سالار عثمان: ما همواره در نمایشگاههای کتاب در اقلیم کردستان از جمله نمایشگاه بین المللی کتاب اربیل، از اغلب مراکز چاپ و نشر کتاب ایران دعوت به عمل می آوریم، در چند سال اخیر نیز به طور منظم در نمایشگاه کتاب سنندج حضور یافته ایم، امسال نیز تلاش داریم تا با انجام هماهنگی های لازم حضور چشمگیری در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران داشته باشیم.

خانه کتاب کُردی: در سخن پایانی اگر ناگفته ای باقی مانده است، بفرمایید:

دکتر سالار عثمان: در پایان جا دارد مجدداً از خانه کتاب کُردی تشکر کنم، بی شک نقش مهمی در عرصه کتاب کُردی ایفا نموده است، خانه کتاب کُردی، پنجره روشنی است رو به کتاب و آشنایی با کتاب کُردی، و این خانه بایستی خانه همه ما باشد، به ویژه اهل قلم و کتاب.

با آرزوی موفقیت برای نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب کردستان.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

سێ وتار دەربارەی ئەدەبیاتی كوردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *