خانه / اخبار و رویدادها / آیین پایانی نخستین جایزه ادبی کال با استقبال بی‌نظیر مردم برگزار شد

آیین پایانی نخستین جایزه ادبی کال با استقبال بی‌نظیر مردم برگزار شد

آیین پایانی نخستین جایزه ادبی کال با استقبال بی‌نظیر مردم برگزار شد

نخستین جایزه ادبی کال که به همت کافه کتاب کال و دبیری دکتر بیان عزیزی نویسنده و پژوهشگر و مدیرمسئول این کافه و تلاش و کوشش رضا علی پور نویسنده و شاعر، روز چهارشنبه ۲۶ دی ماه سال جاری در محل پردیس سینمایی بهمن سنندج که با استقبال کم نظیر ادیبان، نویسندگان و شاعران کرد زبان سراسر ایران و مردم شهر سنندج روبرو شد برگزار و برترین های حوزه ادبی شعر، رمان و داستان کوتاه معرفی شدند.

در ابتدايي این مراسم دکتر بیان عزیزی نویسنده و پژوهشگر فعال و مدیر مسئول کافه کتاب کال و دبیر نخستین جایزه ادبی کال ضمن خیرمقدم به حضار،  گفت: طراحی و اجرای این جایزه به سال ۱۳۹۴ برمی گردد اما هر سال بنابه دلایل چون کرونا و کمبود اعتبار مالی به عقب می افتاد تا امسال، به همت شما ادیبان و نویسندگان و شاعران و مردم فرهنگ دوست کردستان و علی الخصوص شهر سنندج میرنشین اردلان به سرانجام رسید.

وی مهمترین اهداف برگزاری این جایزه را اینچنین تشریح نمود: اگر چه جایزه ما جنبه مادی ندارد اما در چاپ کتاب های نویسندگان و شاعران کمک های شایان توجهی خواهد نمود  و حداکثر سعی خواهد شد از حق االتالیف آثار خود من برای تامین هزینه چاپ این آثار استفاده شود به طریقی کمک از کتابی برا کتاب دیگری مدنظر بوده است.

دبیر نخستین جایزه ادبی کال اضافه کرد: حضور جمع کثیری از مردم علاقمند به ادبیات در این محفل ما را نه تنها سرافراز کرد بلکه در ادامه راه و پرداختن به ادبیات تشویق می نماید.

وی در پایان گفت: بخشی از آثار وزین و پربار رسیده به جایزه ادبی کال از دایره فراخوان خارج بود بر این اساس ۱۷۴ اثر در حوزه های شعر، رمان و داستان کوتاه به دبیرخانه از سراسر کشور و کشورهای همسایه رسیده بود و پس از داوری در همین مراسم از آنها تجلیل و قدردانی می شود.

استقلال جایزه ادبی کال مهمترین شاخصه ماندگاری است

عطا نهایی نویسنده نامدار کرد گفت: جایزه ای ادبی مستقل از نیازهای ضروری امروز جامعه کردستان بود

نویسنده نامی مرد عطا نهایی اضافه کرد: این جایزه علاوه بر مزیت های فراوانش چون به جوانان و آثار آنها توجه می کند بسیار جای قدردانی است و چون غم ها و دغدغه های این مردم را در آثار خویش می آورند جای تامل است.

وی ضمن تاکید بر مستقل بودن این جایزه اذعان داشت: در برگزاری این جایزه همه سلایق و لهجه های زبان کردی بایستی در نظر گرفته شود، امیدوارم داوری ها بدور از هرگونه شائبه حذف انجام شده باشد.

نویسنده برجسته کرد ضمن یادآوری کوتاهی از تاريخ ادبیات کردی گفت: در ابتدای فعالیت های ادبی تنها شعر مورد نظر ادیبان بود و به زبان بیشتر اهمیت داده می شد و سپس اندک اندک نویسندگان برجسته ای چون ماموستا هیمن و هژار در خلق آثار خویش از نثر کردی استفاده کردند.

ایشان در بخشی دیگر از سخنانش بیان داشت: کم کم نویسندگان کردزبان با کتاب های فلسفی و تئوری ادبی آشنا و در خلق آثار به زبان کردی موثر واقع شد اما متاسفانه تئوری زدگی در میان نویسندگان بسیار پررنگ شد.

عطا نهایی برنده جایزه مهرگان کتاب در پایان عنوان کرد: پیچیدگی محتوا با فرم جبران شود وگرنه پیام اثر بایستی ساده و سرراست بیان شود، در واقع پیچیدگی در اذهان و رفتار انسان امروزی جای تامل و به نحوی وجود دارد نه در زبان بازی و به عمد پیچیده نمودن محتوای اثر.

شهر به جایزه های ادبی و رویدادهای فرهنگی اینچنینی نیاز مبرم دارد

دکتر قطب الدین صادقی نویسنده، پژوهشگر، کارگردان نامدار تئاتر کشور نیز گفت: قبلا ۷۰ درصد مردم در روستاها زندگی می کردند و ۳۰ درصد در شهر بودند اما این روند برعکس شده است به واقع شهر فضای فرهنگ، فکر و اندیشه و هنر است  ولی این فرآیند فرهنگی و هنری در روستا نیست.

این کارگردان نامدار تئاتر اذعان داشت: شهری که در آن فرهنگ و هنر و خلق آثار فکری وجود نداشته باشد روستا است، در واقع خلق آثار یکف نیاز ضروری روحی است و تنها جنبه سیاسی و اجتماعی ندارد.

وی اضافه کرد: در خلق آثار اهدافی از جمله رسیدن به زبان مشترک مطرح است اما در جوامع سنتی چنین روندی وجود ندارد چون در شهرها مقولاتی چون تئاتر،  شعر، رمان، نقاشی از دغدغه های این مردم است، در شهر سنندج با این همه دغدغه های فکری و فرهنگی و هنری تنها ۱۴ تالار وجود دارد، که فقر فرهنگی محسوب می شود.

نویسنده برجسته چندین نمایشنامه با اشاره به اندیشه های امیل دورکهایم ابراز داشت: در روستا یک نفر همه کاره و مسئول مسائل و نیازهای مردم است اما در شهر قوه قضائیه و مجریه در حوزه های مختلف انجام وظیفه می کنند.

وی در خصوص راه اندازی و تاسیس این جایزه وزین ادبی بیان داشت: این جایزه به حقیقت نشانه موفقیت این خطه از ایران است و نشانه بلوغ فکری و فرهنگی مردمانش است به خلق آثار و ایجاد انگیزه کمک می کند و در نهایت احترام ایجاد می کند و همچنین توجه به رویدادها را زیاد می کند و در نهایت محتوای فرهنگی و فکری خلق می‌کند .

این بازیگر سینما و تئاتر خاطرنشان کرد: موضوعات و مضمون ها در ایام قدیم و مکان های کوچک در حد پرداختن به عشق و عرفان بود اما در حال حاضر محتوا و شکل و فرم تغییر کرده است و فکرمان بازتر شده است.
دکتر صادقی در پایان ضمن اشاره به خطرات و آسیب های این جشنواره و جوایز ادبی گفت: بعضی جشنواره ها و رویدادهای فرهنگی و هنری به جای دوستی، رقابت ناسالم ایجاد می کند، در جشنواره ها به همدیگر نان قرض ندهیم و محفلی عمل نکنیم، سعی کنیم زبان مشترک پیدا کنیم، زبان معیار را در لابه لای فعالیت فرهنگی و نوشتاری بیابیم.

داستان و حکایت از قدیمی ترین فعالیت های فرهنگی و فکری بشر بوده است

علی اشرافی نویسنده و استاد دانشگاه نیز در این مراسم ادبی گفت: داستان وحکایت جزو کهن ترین شیوه های روایت در تاریخ فرهنگ و تمدن بشر است، در آن دورانی که مردم به دور آتش می نشستند و حکایت و داستان تعریف می کردند فعالیت فرهنگی و ادبی اتفاق می افتاد.

وی اضافه کرد: اگر بعضی از تمدن ها هنوز پابرجا هستند و بعضی نابود شده اند ناشی از پرداختن به فلسفه و ادبیات است، و اگر زبان کردی با وجود اینکه صاحب متولی نیست مانده و اینچنین به ما رسیده است ناشی از فعالیت شاعران و نویسندگان بوده است.

درباره‌ی خانه کتاب کُردی

همچنین ببینید

بازدید معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از شرکت چاپ ونشر بانک ملی ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *